Våra vänner

Scherer & Zimmer

Den ene uppvuxen på vischan i Baden och den andre i Berlin. Två olika världar – men en gemensam vision för vinmakning. Felix och Mischa träffades under lärlingstiden som vinmakare då de jobbade på samma vingård. Efter att Felix avslutat sina studier och Mischa kommit tillbaka från jobb och resor i Nya Zeeland kunde de 2011 ta över några vingårdslägen från Felix föräldrar.

Redan 2012 blev de eko-certifierade, vilket utökades 2020 då vingården certifierades enligt Demeters riktlinjer. Alla druvor handplockas och de arbetar helt utan klarningsmedel i källaren. Allt jäser spontant och det mesta av vinet mognar på använda 225 eller 600 liters fat. För tillfället odlar de på ca 9 hektar varav skörden från 5 hektar säljs vidare till en annan vingård och en hektar är nyplanterad Pinot Noir. De återstående 3 hektaren ger ca 15 000 flaskor per år.

Scherer & Zimmer

Mischa och Felix (bild: Badische Zeitung)
Viner
  • Weiss 2020– Alkoholhalt 12,5 %, gjort av Müller-Thurgau och Pinot Blanc. En del av druvorna har fått ligga på skalen under en tid. Vinet har därefter fått mogna på stora ekfat i 9 månader och buteljerades ofiltrerat och utan tillsatta sulfiter. Müller-Thurgau planterades 2017 och Pinot Blanc 1984. Jordmånen består av djupa kalkhaltiga lerjordar ( Müller-Thurgau ) samt märgelsten (Pinot Blanc)
  • Weiss Petnat 2020 – Alkoholhalt 11%, gjort av Müller-Thurgau och Chasselas (Gutedel). Hela druvklasar pressades därefter vinifiering på ståltank. Buteljerat under jäsning, ofiltrerad och utan tillsats av sulfiter.
  • Rosé 2020 – Alkoholhalt 11,5%, gjort av Pinot Noir. 65 timmars maceration vid 2 grader, jäsning på använda barriquer och lagring på jästfällningen i ytterligare i 10 månader. Ofiltrerad och utan tillsats av sulfiter.

Ina Luisa Wihler

Ina Luisa Wihler – ung vinmakare från Ihringen i Baden, som odlar vin på berget Kaiserstuhls vulkaniska sluttningar, inte långt från Schwarzwaldbergen. Här sker arbetet helt i harmoni med naturen, vilket innebär en så liten påverkan som möjligt på vinet enligt biodynamiska principer.

Ina och hennes man Christoph är verksamma på 2,5 hektar, som paret för övrigt tog över efter Inas mormor. Här odlas Cabernet Sauvignon, Muskateller, Müller Thurgau, Pinot Blanc, Chardonnay och Pinot Noir samt Pinot Gris. Inas mål har sedan starten varit att följa familjens vintradition, men sätta sin egen prägel på vinet, vilket resulterat i unika och härligt naturliga viner.

Weingut Ina Wihler

Ina Wihler
Viner
  • Fontis 2020 – 100% Pinot Gris, alkoholhalt 13%. Manuellt skördad, spontanjäst, ofiltrerad på flaska och utan tillsatta sulfiter. Den udda färgen på det skalmacerarerade vinet kommer sig av att druvan – Pinot Gris – mörknar vid mognad. Flaskorna är handmålade av Ina.
  • Spätburgunder 2019 – 100% Pinot Noir, alkoholhalt 13%. Vinet är gjort på druvan Pinot Noir (på tyska Spätburgunder) och har genomgått en öppen maceration i två veckor och har därefter mognat i 17 månader på burgundiska använda ekfat.
  • Muskateller – 100% Muskateller, alkoholhalt 11,5%. Från unga vinstockar i Rappenecker vid Schwartzwald bestående av vulkanisk sten. Vinet är kolsyrejäst och buteljerat ofilterat med en lite mängd tillsatta sulfiter.

Weingut Klaus & Maj-Britt Vorgrimmler

Ett litet familjeföretag vid södra spetsen av Tuniberg som är en av de obestridda pionjärerna inom ekologisk vinodling i Baden. Vorgrimmlers har arbetat ekologiskt i över 30 år och har varit Demeter -certifierat sedan 2006. Punkigast i Baden mao, då vinregionen i hösta grad får anses vara traditionell.

På 3,2 hektar ägnar sig Maj Britt och Klaus uteslutande åt burgundiska druvsorter, av vilken Pinot Noir utgör lejonparten, men de odlar även Pinot Gris, Chardonnay och Pinot Blanc.

Druvorna odlas på den bördiga lösmarken och plockas för hand innan de jäses spontant med sin egen jäst.

”Vårt vin är resultatet av våra ansträngningar och det dagliga arbetet med naturen. Det är vår passion att bevara det mångsidiga livet i och över marken. Alla våra druvor plockas för hand och bearbetas noggrant i källaren”

Weingut Vorgrimmler

Klaus Vorgrimmler
Viner
  • Chardonnay 2020 – 100% Chardonnay, alkoholhalt 13%. Spontanjäst i ståltank som alla Vorgrimmlers vita viner. initialt gröna lätta toner, kryddigt, gula frukter och honungsmelon, ett ganska fylligt och runt vin med lite brödig ton. Och med en exakt och välbalanserad syra som avrundar.
  • Grauburgunder 2020 – 100% Pinot Gris, alkoholhalt 13%. Vinet är gjort av druvor från vinstockar som är mellan 10-25 år och ger små fruktiga bär. Vinet spontanjäser i ståltankar och tappas sedan på flaska varefter en malolaktisk jäsning sker.
  • Grauburgunder 2019 – 100% Pinot Gris, alkoholhalt 12% Bra årgång om än lite svalare sommar än 2020.
  • Pinot Noir SR 2016 – 100% Pinot Noir, alkoholhalt 13%. Druvorna odlas på vingårdsläget Lindenberg som slingrar sig runt Tunibergs sydvästra sida. Lågt skördeuttag, 20L/Ar (1 Ar=100 m2) där druvorna har sol från morgon till kväll. Efter skörden ligger vinet 18 månader på använda ekfat. Vinet fick 92 poäng i vinmagasinet Livets Goda hösten 2020.
  • Spätburgunder 2017 – 100% Pinot Noir, alkoholhalt 13%. en Pinot Noir med en sval naturlig karaktär och stimulerande färsk frukt men samtidigt bra djup och komplexitet. ”A lot of wine for a casual budget”, som man säger i Baden! Har legat på använda ekfat i ett år.
  • Spätburgunder 2018 – Info kommer!
  • Rosé 2020 – 100% Pinot Noir, alkoholhalt 13%
  • Hermann Cuvée – 2019. Pinot Gris 40%, Pinot Blanc 40% och chardonnay 20%, alkoholhalt 13%. Vinet är gjort som en hyllning till Klaus far – Hermann – vars favoritvin just var en blandning av dess druvor. Arbetet med att ta fram cuvèen inkluderar därför fyra generationer Vorgrimmlers, då både Klaus, hans son och barnbarn var med i processen.

Domaine Les Grandes Vignes – Famille Vaillant

I Anjou, Loire, hittar vi Domaine les Grandes Vignes. Vingården har varit i familjen Vaillants ägor sedan 1700-talet. På vingården som omfattas av 55 hektar odlas Chenin Blanc, Grolleau, Cabernet Franc, Pineau d´Aunis – alla urtypiska druvor för regionen. Arbetet sker helt ekologiskt och enligt biodynamiska principer.

Domaine Les Grandes Vignes

Domaine les Grandes Vignes
Viner

Bulle Nature 2020 Pétillant Naturel – 30% Chenin Blanc, 10% Chardonnay, 30 % Cabernet Franc och 30% Grolleau Gris, alkoholhalt 11,5%. Ett mousserande vin,  ett så kallat Pétillant Naturel eller Pet Nat-vin som det oftast kallas, vilket innebär att vinet är gjort enligt ”méthode-ancestral”, dvs att vinet får jäsa klart på flaska efter den inledande jäsningen på fat. Vinet har inga tillsatta sulfiter och är inte heller filtrerat.

Le P´tit Vaillant 2020 – alkoholhalt 12,5%. Den ”lille tappre” är en blandning av druvorna Grolleau (även kallad Groslot i Loire) och Cabernet Franc. Vinet har legat på närgrävda amforor, är ofiltrerat och helt utan tillsatta sulfiter. Servera det förhållandevis kallt (12-13 grader) till gris, fågel eller ost.

La Varenne du Poirier 2019 – 100% Chenin Blanc, alkoholhalt 13,5%. Uttaget är ca 30 hektoliter per ha från vinstockar som i genomsnitt är 20 år gamla. Vinet har efter pressningen fått jäsa på stora 400 liters ekfat därefter har vinet mognat ytterligare en tid på ekfat.

Thibault Stephan

I Puy-Notre-Dame i Loire hittar vi Thibault Stephan. Han startade sin verksamhet 2015 efter att jobbat hos vinmakare i Ardèche. Thibault är ekocertifierad och jobbar även enligt biodynamiska principer. Hans egendom omfattar 4,5 ha fördelat på 1/3 Chenin Blanc och 2/3 Cabernet Franc. Han är själv är involverad i varje steg i sin egendom för hand -från jordbruk, till skörd, till vinframställning och till tappning.

Thibault Stephan
Viner
  • Faites entrer la cuvée 2018 – 100% Cabernet Franc, alkoholhalt 14%. Åtta dagars maceration, därefter rakt ner i ståltank i sex månader. Ganska fruktigt och lättillgängligt vin. Inga tillsatta sulfiter. ”Just share it with a friend, no food, just big glasses of wine”, som Thibalut brukar säga.
  • Le Repenti 2017 – 100% Chenin Blanc, alkoholhalt 13,5%. Långsam press, därefter 14 månader på ekfat + tre månaders vila på ståltank. Har en påtaglig syra som vi cheninjunkies älskar.
  • Le Repenti 2017 – 100% Cabernet Franc, alkoholhalt 14%. Tre veckors maceration följt av lagring på fat i ett år, vilket ger ett kraftfullare och mer strukturerat vin.