Våra vänner

Maximillian Greiner

Maximillian eller Max som han kallas är en helskön vinodlare i Markgräflerland i södra Baden, ner mot Schweiziska gränsen. Vingårdarna ligger vid foten av Hoch-Blauen, som är ett av de högsta bergen i Schwarzwald. Jorden är varierande och sträcker sig från kalkrika platser i Gennenbacher Paradise (Pinot Meunier), till jordar med hög halt av vulkaniskt berg i Feuerbacher Steingässle (Pinot Noir), till lössjordar i Obereggenen (Gutedel och Pinot Blanc) och Mauchen (Pinot Noir och Chardonnay).

”Vi tittar på varje årgång och varje skörd individuellt. Därför är varje årgång ett försök att komma så nära vårt ideal som möjligt. För mig är tid en av de viktigaste byggstenarna för att vinifiera ett fantastiskt vin. Genom att ge vinerna tillräckligt med tid och vila kan de utvecklas på egen hand . Ett annat oumbärligt element för mig är träfatet, där våra viner kan utvecklas mer individuellt och ges än mer karaktär. Konsten ligger i att vinerna inte förlorar sin druvkaraktär genom att använda trä, utan att det förstärks.”

Efter avslutade studier i Geisenheim 2017 började Max att arbeta med sin far Ottmar på familjens gård och ställde då om till biodynamisk odling. Verksamhetens fokus var då i huvudsak körbärsodlingar, men man odlade även vindruvor på drygt ett hektar.

”Under mitt första biodynamiska år upplevde jag många stora och små utmaningar, men också oändliga ögonblick av lycka som gav mig självförtroende, vilket har bidragit till att jag fortsatt utveckla och förfina kvaliteten på mina viner.”

Efter faderns plötsliga bortgång sommaren 2018 sålde Max av större delen av körsbärsodlingarna till sin farbror och fokuserade istället helt på vinframställning.

Weingut Maximillian Greiner

Nice-burgunder! (bild: Maximillian Greiner)
Viner

Sekt Zero Dosage 2019 – Alkoholhalt 12,5 %. Mousserande vin gjort på de klassiska champagnedruvorna – Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir. Vinerna spontanjäser var för sig i använda barriquer och får vila på jästfällningen i flera månader innan de blandas och buteljeras, varvid flaskjäsningen sker och vinet får sin unika karaktär. Därefter får vinet vila i ytterligare 12 månader innan det kan avnjutas.

Gutedel Steinkreuz 2020 – Alkoholhalt 11%. Vinmusten rinner direkt från korgpressen till ekfat där vinet spontanjäser tillsammans med hela druvor (ca 10%). Vinet vilar därefter på jästfällning fram till buteljeringen då endast en lätt filtrering görs.

Pinot Noir Vulkan 2020 – Alkoholhalt 13%. Vinet kommer från platsen Feuerbacher Steingässle, beläget 500 m.ö.h, som enligt Max är det bästa platsen för Pinot Noir i Markgräflerland. Jordarna består av kalksten ovan på metertjock vulkanisk sten, vilket har en enorm inverkan på terroiren. 

Druvorna avstjälkas för hand efter skörd och kallmacereras i flera dagar. Efter den kalla macerationen börjar den klassiska öppna jäsningen. Vinmoset pressas sedan med en traditionell korgpress, därefter det får mogna i 24 månader på ekfat, varav några är nya och speciellt utvalda för detta vin.

Bastian Beny

Bastian är verksam i Wintersheim, Rheinhessen och tog för några år sedan över familjegården. ”En sak förstod vi direkt – bra viner görs i vingården.” Därför var omställningen till ekologisk vinodling grundkravet för att ta över vineriet. Sedan en tid tillbaka arbetar Bastian även enligt biodynamiska principer och kommer från 2023 vara certifierade, både ekologiskt och biodynamiskt.

”I vingården lägger vi stor vikt vid en balans mellan människor, natur och djur. Vi försöker stärka denna balans med biologisk mångfald i vingården och med fritt strövande bretonska dvärgfår. Vårt mål: så livliga jordar och vitala vinstockar som möjligt.”

”Vi skördar våra druvor uteslutande för hand, jäser dem spontant i små behållare och ger dem mycket tid på jästen. Det gör att vi nästan helt klarar oss utan klarningsmedel, filtrering och svavel. Resultatet är livliga och långvariga viner.”

Weingut Bastian Beny

Viner

Cuvèe Weiss 2021 – Alkoholhalt 12,5 %. En vittvinsblend gjord på Kerner, Riesling och Pinot Blanc. En hälften är jäst på ståltank och andra ekfat, därefter har allt vin vilat i totalt 10 månader på fat med jästfällning

Petnat 2021 – Alkoholhalt 9%. Gjort på Dornfelder och Portugieser. Pressad med korgpress, därefter påbörjad jäsning på ståltank och tappad på flaska innan avslutad jäsning.

Thomas Harteneck

”In biodynamics we consider a farm, like ours, and it’s environment as a whole
reciprocal conditioned organism in itself. No part in this synergy can be viewed isolate
relationship. Everything is connected, and only observation of these link”

Way, way down south! Närmare bestämt i Schliengen i området Markgräflerland i södra Baden. Inte långt från Rhenfloden och Alsace i väst, Basel i söder och Scwartzwaldbergen i nordost. Schliengen. Thomas Harteneck producerar viner som är uttrycksfulla och lättdruckna. De är samtidigt mångsidiga och levande. I över 20 år har Thomas & co jobbat enligt biodynamiska principer alltefter Demeters riktlinjer. Samtliga viner är handgjorda och jästa på sin egen naturliga jäst och endast minsta möjliga sulfiter är tillsatta vid buteljering. Vi ger vinerna så mycket tid de behöver för att utveckla sin individuella karaktär samtidigt som de mognar på sin naturliga jäst, säger Thomas.

Weingut Thomas Harteneck

Sniffing! (bild: Thomas Harteneck)
Viner

Gutedel Trocken 2020 – Alkoholhalt 12 %. Bördig lössjord, handskördad och spontanjäst, Gjord på druvan Chasselas (tyska Gutedel). Fräscha toner av päron, äpple och kvitten. Fruktig och mineral i smaken med en fyllig, livlig kropp och vackert integrerad syra. 

Weissburgunder 2020 – Alkoholhalt 13%. Bördig lössjord, handskördad och spontanjäst. Gjort på Pinot Blanc. Fräscha gröngula reflexer i färgen, fina toner av melon, ananas och fläder på näsan. En omgång färsk frukt och livlig, gripande mineralitet i gommen med en extra lång finish.

Gebruder Mathis

Mitt i byn Merdingen, nordväst om Freiburg, hittar vi Weingut Gebruder Mathis (Kalkbödele). 2020 började ett nytt kapitel för vingården när Severin och Sabeth tog över rodret. Som ett ungt, dynamiskt vinmakarpar utvecklade de sin vision om en ekologisk vingård. Förutom att inte använda kemiska tillsatser är fokus på terroir och biologisk mångfald.

”Våra viner har formats av våra mentorers inflytande, inspirerade av våra resor till Frankrike och rotade i vårt hemland. Inga krusiduller, inga tillsatser, bara odlat vin från friska vinstockar och jord.”

Gebruder Mathis

Sabeth och Severin (bild: Gebruder Mathis)
Viner

Weissburgunder Tuniberg 2020 – Alkoholhalt 13,5%, gjort på Pinot Blanc. Hel klusterpressning, spontanjäst, mognad i 12 månader på barriquer och buteljerad ofiltrerad.

Spätburgunder Tuniberg 2020 – Alkoholhalt 13,5%, gjort på Pinot Noir. Spontanjäst, mognad i 18 månader på barriquer och buteljerad ofiltrerad.

Riesling Tuniberg 2020 – Alkoholhalt 13%, gjort på Riesling. Spontantjäst och lagrad på jästfällningen i rostfria ståltankar.

Scherer & Zimmer

Den ene uppvuxen på vischan i Baden och den andre i Berlin. Två olika världar – men en gemensam vision för vinmakning. Felix och Mischa träffades under lärlingstiden som vinmakare då de jobbade på samma vingård. Efter att Felix avslutat sina studier och Mischa kommit tillbaka från jobb och resor i Nya Zeeland kunde de 2011 ta över några vingårdslägen från Felix föräldrar.

Redan 2012 blev de eko-certifierade, vilket utökades 2020 då vingården certifierades enligt Demeters riktlinjer. Alla druvor handplockas och de arbetar helt utan klarningsmedel i källaren. Allt jäser spontant och det mesta av vinet mognar på använda 225 eller 600 liters fat. För tillfället odlar de på ca 9 hektar varav skörden från 5 hektar säljs vidare till en annan vingård och en hektar är nyplanterad Pinot Noir. De återstående 3 hektaren ger ca 15 000 flaskor per år.

Scherer & Zimmer

Mischa och Felix (bild: Badische Zeitung)
Viner

Weiss 2021 – Cuveé av Weissburgunder, Müller-Thurgau och Muskateller (ca 10%). Hela druvklasar pressades och vinet fick därefter mogna på stora ekfat i 10 månader med jästfällningen. Buteljerades ofiltrerat.

Sauvignon Blanc ”KB”2021 – Alkoholhalt 12%. Selektiv manuell skörd, 24 timmars maceration, därefter lagrad på stora ekfat med jästfällning i 10 månader. Buteljerad ofiltrerad

Weiss 2020 – Alkoholhalt 12,5 %, gjort av Müller-Thurgau och Pinot Blanc. En del av druvorna har fått ligga på skalen under en tid. Vinet har därefter fått mogna på stora ekfat i 9 månader och buteljerades ofiltrerat och utan tillsatta sulfiter. Müller-Thurgau planterades 2017 och Pinot Blanc 1984. Jordmånen består av djupa kalkhaltiga lerjordar ( Müller-Thurgau ) samt märgelsten (Pinot Blanc)

Weiss Petnat 2020 – Alkoholhalt 11%, gjort av Müller-Thurgau och Chasselas (Gutedel). Hela druvklasar pressades därefter vinifiering på ståltank. Buteljerat under jäsning, ofiltrerad och utan tillsats av sulfiter.

Rosé 2020 – Alkoholhalt 11,5%, gjort av Pinot Noir. 65 timmars maceration vid 2 grader, jäsning på använda barriquer och lagring på jästfällningen i ytterligare i 10 månader. Ofiltrerad och utan tillsats av sulfiter.

Ina Luisa Wihler

Ina Luisa Wihler – ung vinmakare från Ihringen i Baden, som odlar vin på berget Kaiserstuhls vulkaniska sluttningar, inte långt från Schwarzwaldbergen. Här sker arbetet helt i harmoni med naturen, vilket innebär en så liten påverkan som möjligt på vinet enligt biodynamiska principer.

Ina och hennes man Christoph är verksamma på 2,5 hektar, som paret för övrigt tog över efter Inas mormor. Här odlas Cabernet Sauvignon, Muskateller, Müller Thurgau, Pinot Blanc, Chardonnay och Pinot Noir samt Pinot Gris. Inas mål har sedan starten varit att följa familjens vintradition, men sätta sin egen prägel på vinet, vilket resulterat i unika och härligt naturliga viner.

Weingut Ina Wihler

Ina Wihler
Viner
  • Spätburgunder 2019 – 100% Pinot Noir, alkoholhalt 13%. Vinet är gjort på druvan Pinot Noir (på tyska Spätburgunder) och har genomgått en öppen maceration i två veckor, därefter jäsning på använda barriquer och lagring på jästfällningen om totalt 17 månader..

Weingut Klaus & Maj-Britt Vorgrimmler

Ett litet familjeföretag vid södra spetsen av Tuniberg som är en av de obestridda pionjärerna inom ekologisk vinodling i Baden. Vorgrimmlers har arbetat ekologiskt i över 30 år och har varit Demeter -certifierat sedan 2006. Punkigast i Baden mao, då vinregionen i hösta grad får anses vara traditionell.

På 3,2 hektar ägnar sig Maj Britt och Klaus uteslutande åt burgundiska druvsorter, av vilken Pinot Noir utgör lejonparten, men de odlar även Pinot Gris, Chardonnay och Pinot Blanc.

Druvorna odlas på den bördiga lösmarken och plockas för hand innan de jäses spontant med sin egen jäst.

”Vårt vin är resultatet av våra ansträngningar och det dagliga arbetet med naturen. Det är vår passion att bevara det mångsidiga livet i och över marken. Alla våra druvor plockas för hand och bearbetas noggrant i källaren”

Weingut Vorgrimmler

Klaus Vorgrimmler
Viner

Grauburgunder 2021 – 100% Pinot Gris, alkoholhalt 13%. Vinet är gjort av druvor från vinstockar som är mellan 10-25 år och ger små fruktiga bär. Vinet spontanjäser i ståltankar och tappas sedan på flaska varefter en malolaktisk jäsning sker.

Chardonnay 2020 – 100% Chardonnay, alkoholhalt 13%. Spontanjäst i ståltank som alla Vorgrimmlers vita viner. initialt gröna lätta toner, kryddigt, gula frukter och honungsmelon, ett ganska fylligt och runt vin med lite brödig ton. Och med en exakt och välbalanserad syra som avrundar.

Pinot Noir SR 2016 – 100% Pinot Noir, alkoholhalt 13%. Druvorna odlas på vingårdsläget Lindenberg som slingrar sig runt Tunibergs sydvästra sida. Lågt skördeuttag, 20L/Ar (1 Ar=100 m2) där druvorna har sol från morgon till kväll. Efter skörden ligger vinet 18 månader på använda ekfat. Vinet fick 92 poäng i vinmagasinet Livets Goda hösten 2020.

Spätburgunder 2017 – 100% Pinot Noir, alkoholhalt 13%. en Pinot Noir med en sval naturlig karaktär och stimulerande färsk frukt men samtidigt bra djup och komplexitet. ”A lot of wine for a casual budget”, som man säger i Baden! Har legat på använda ekfat i ett år.

Spätburgunder 2018 – Samma vinifikation som årgång 2017. 2018 var dock bättre vädermässigt

Rosé 2020 – 100% Pinot Noir, alkoholhalt 13%

Hermann Cuvée – 2019. Pinot Gris 40%, Pinot Blanc 40% och chardonnay 20%, alkoholhalt 13%. Vinet är gjort som en hyllning till Klaus far – Hermann – vars favoritvin just var en blandning av dess druvor. Arbetet med att ta fram cuvèen inkluderar därför fyra generationer Vorgrimmlers, då både Klaus, hans son och barnbarn var med i processen.

Domaine Les Grandes Vignes – Famille Vaillant

I Anjou, Loire, hittar vi Domaine les Grandes Vignes. Vingården har varit i familjen Vaillants ägor sedan 1700-talet. På vingården som omfattas av 55 hektar odlas Chenin Blanc, Grolleau, Cabernet Franc, Pineau d´Aunis – alla urtypiska druvor för regionen. Arbetet sker helt ekologiskt och enligt biodynamiska principer.

Domaine Les Grandes Vignes

Domaine les Grandes Vignes
Viner

Le P´tit Vaillant 2020 – alkoholhalt 12,5%. Den ”lille tappre” är en blandning av druvorna Grolleau (även kallad Groslot i Loire) och Cabernet Franc. Vinet har legat på närgrävda amforor, är ofiltrerat och helt utan tillsatta sulfiter. Servera det förhållandevis kallt (12-13 grader) till gris, fågel eller ost.

Thibault Stephan

I Puy-Notre-Dame i Loire hittar vi Thibault Stephan. Han startade sin verksamhet 2015 efter att jobbat hos vinmakare i Ardèche. Thibault är ekocertifierad och jobbar även enligt biodynamiska principer. Hans egendom omfattar 4,5 ha fördelat på 1/3 Chenin Blanc och 2/3 Cabernet Franc. Han är själv är involverad i varje steg i sin egendom för hand -från jordbruk, till skörd, till vinframställning och till tappning.

Thibault Stephan
Viner

Les Vigneaux 2020 – 100% Cabernet Franc, alkoholhalt 13%. 15 dagas maceration, fermenterad och därefter lagrad på jästfällningen i betongtank i sju månader. Inga sulfiter tillsatta. Lättdrucken.

Faites entrer la cuvée 2018 – 100% Cabernet Franc, alkoholhalt 14%. Åtta dagars maceration, därefter rakt ner i ståltank i sex månader. Ganska fruktigt och lättillgängligt vin. Inga tillsatta sulfiter. ”Just share it with a friend, no food, just big glasses of wine”, som Thibalut brukar säga.

Le Repenti 2017 – 100% Cabernet Franc, alkoholhalt 14%. Tre veckors maceration följt av lagring på fat i ett år, vilket ger ett kraftfullare och mer strukturerat vin.